I forbindelse med etableringen av en teknologipark på Gromstul i Skien kommune, var utlasting av en stor myr, kjent som «Den lange myra», en del av omfanget i prosjektet.
Den opprinnelige planen var å deponere myrmassene i et område hvor berg hadde blitt sprengt ut, og deretter fylle over. MD så imidlertid et potensiale for å bevare en del av disse myrmassene og foreslo å lage en ny myr inne på tiltaksområdet.
Vi brukte torv fra myra som midlertidig rensefilter i sedimenteringsbassengene rundt hele anleggsområdet. Dette er en naturlig og urgammel metode for å rense vann. På denne måten kunne vi også holde myrmassene fuktige for en potensiell reetablering av myra senere.
Til slutt ble et område med senkning og naturlig vannansamling utenfor byggeområdet valgt for å legge myrmassene. Dette området var opprinnelig en drenert myr som hadde blitt brukt som snødeponi gjennom prosjektets første vinter. MDs anleggsleder Espen Skinnarland og prosjektets YM-ansvarlig Maria Escalante omrokerte myrmassene til området så fort som mulig. Dette resulterte i at vi fikk lagt ut og reetablert et helt nytt myrområde på 2000 m² inne på området. Torvmassene ble lagt ut i omtrent 1 meters dybde over hele området som var utpekt til ny myr, og dette ble gjort i løpet av sommeren 2024.
Ved å overvåke myra over tid vil vi kunne se om restaureringen har vært vellykket. Allerede i dag kan vi se et tydelig vannspeil i myra, og at torvmosen spirer og gror. Dette tyder på at massene holdes fuktige og at vannivået er tilstrekkelig.
2000 m²
...myrmasser bevart. Dette tilsvarer en besparelse på mellom 165 og 300 tonn CO₂ totalt
5 %
...av de årlige menneskeskapte klimagassutslippene består av drenerte myrer.
154 flyreiser
...fra Oslo til New York tur-retur. En tur-retur genererer omtrent 1,6 tonn CO₂ per passasjer. Vår besparelse på 247 tonn CO₂-ekvivalenter tilsvarer omtrent 154 slike flyreiser.
Vi svarer gjerne på spørsmål eller tar en prat om prosjekter og erfaringer vi har tatt med oss etter 25 år som entreprenør.
Anita Nesthus
Leder Ytre Miljø, Bærekraft og Naturmangfold